Sposoby na kaca – jak złagodzić skutki kaca?

Sposoby na kaca – jak złagodzić skutki kaca?

Czym jest kac?

Kac – słowo to pochodzi od niemieckiego katzenjammer, co tłumaczy się jako kociokwik (dosłownie „koci lament”) – to złe samopoczucie fizyczne i psychiczne pojawiające się w kilka godzin po spożyciu nadmiernej/większej ilości alkoholu. Za kaca odpowiada etanol, który znajduje się w alkoholu. Nasz organizm całkowicie go przetwarza i wydala w takiej przetworzonej formie, jednak aby przemiany doszły do skutku, zmienia się na pewien czas nasz metabolizm. Odpowiada za to głównie wątroba, gdzie etanol zmienia się wpierw w aldehyd octowy, a potem w kwas octowy. Wspomniany aldehyd jest tak naprawdę o wiele – nawet do 30 razy – bardziej szkodliwy dla organizmu, niż to, co wypiliśmy. Aldehyd i kwas octowy biorą potem udział w kilku kolejnych reakcjach. Przyczyn kaca może więc być kilka, mowa tu o hipoglikemii, odwodnieniu, zatruciu aldehydem octowym, niedoborze glutaminy bądź witaminy B12. Alkohol podrażnia wiele narządów wewnętrznych, działa na hormony, układ odpornościowy. Jego działanie potęgują zachowania towarzyszące – zażywanie narkotyków, palenie papierosów, brak snu, złe odżywianie się.

Ogólnie za najłagodniejsze dla organizmu uchodzą wódki czyste, robione na bazie alkoholu rektyfikowanego, zawierającego mniej związków przekształcających się w szkodliwe substancje. Wódki kolorowe, wino i piwo mogą spowodować silniejszego kaca, w pierwszej trójce najbardziej „kacogennych” pojawia się whisky, brandy i czerwone wino.

Jak uniknąć kaca?

Można by powiedzieć, że sposób w 100 procentach pewny jest jeden – nie pić alkoholu. Do tej pory nie udało się wymyślić żadnego skutecznego leku, który w pełni zapobiega tej dolegliwości. Można wykonać profilaktycznie pewne czynności przed i w trakcie picia (sprawdzony alkohol, jedzenie przed i w trakcie, popijanie napojami bezalkoholowymi itp.), ale od kaca nas one nie uchronią, co najwyżej osłabią jego intensywność.

Kac – objawy

Kac u różnych osób może objawiać się w nieco inny sposób. Ogólnie jednak za najpowszechniejsze objawy kaca uchodzi ból głowy i wzmożone pragnienie. Do tego może dojść światłowstręt, nudności, wymioty, biegunka, nadwrażliwość na hałas, uczucie ogólnego rozbicia, apatii, problemy z koncentracją, bezsenność, dreszcze, nadmierna potliwość, rozdrażnienie, zmienność nastrojów, kołatanie serca, drgawki, zaburzenia równowagi, w tym bardzo specyficzne odczucie wirowania otoczenia. Część osób po wypiciu zbyt wielkiej ilości trunków odczuwa przez pewien czas wstręt do alkoholu (zarówno do jego smaku, jak i zapachu). U cierpiących na bezdech ta dolegliwość się potęguje, jako że rozluźniają się mięśnie gardła. Objawy kaca pojawiają się w chwili, gdy w krwi zaczyna spadać stężenie alkoholu, mogą się utrzymywać nawet do 24 godzin, wszystko zależy między innymi od ilości i rodzaju alkoholu, stanu zdrowia, indywidualnych predyspozycji. Bywają jednak i zatrucia ciągnące się dwa dni, przy silniejszych lub niecodziennych objawach potrzebna jest konsultacja z lekarzem. Co ciekawe, większość badań potwierdza, że wraz z wiekiem spada częstotliwość i intensywność występowania kaca.

Sposoby na kaca w trakcie picia

Na pewno dobrym sposobem na kaca w trakcie picia jest przyjmowanie dużych ilości soków owocowych oraz warzywnych i potraw zawierających węglowodany złożone. Sprawdzi się nabiał i tak zwane niegdyś „majonezy” (sałatki, galarety mięsne, rybne, ale i rosół). Do tego wszystkie trunki powinny być popijane obficie napojami bezalkoholowymi, koniecznie niegazowanymi – dwutlenek węgla przyspiesza wchłanianie się alkoholu. Najgorszym połączeniem są napoje gazowane alkoholowe (szampan, piwo) z gazowanymi bezalkoholowymi. Nie jest wskazane mieszanie różnych rodzajów alkoholu, a także picie w szybkim tempie – drink co 20-30 minut to zdecydowanie lepsza opcja. Odradza się oczywiście pić na pusty żołądek, za to dobrze wcześniej, przed imprezą, odpowiednio wypocząć.

Domowe sposoby na kaca

Domowych sposobów na kaca znajdziemy wiele, część z nich się sprawdzi, część jednak zaszkodzi. Absolutnie odradza się więc stosowania tak zwanego „klina”, czyli zapicie kaca kolejną porcją alkoholu – potęguje to tylko symptomy zatrucia (co prawda na chwilę mogą ustać, ale potem powrócą), a poza tym niejako kusi do spożywania następnych dawek alkoholu. Do tych pomocnych zalicza się picie soku pomidorowego, soku z kiszonej kapusty, kefiru (w ogóle fermentowanych produktów mlecznych wzmacniających florę bakteryjną), herbaty z cytryną, miodem i imbirem, zimny prysznic (pobudza, orzeźwia, wzmaga krążenie). Tak naprawdę najważniejsza jest regeneracja – nawodnienie, uzupełnienie elektrolitów, odpoczynek, sen.

Leki na kaca

Najlepiej sprawdzą się dostępne w aptekach saszetki z roztworem na kaca lub tabletki na kaca do rozpuszczenia w wodzie. Takie apteczne leki na kaca mają w swym składzie sód, potas, często też glikozę i witaminę C, jak również substancje przyspieszające rozkład i usuwanie metabolitów alkoholu z organizmu lub wspierające pracę wątroby. W aptekach dostępne są także leki reklamowane jako środek zapobiegawczy na kaca – rzeczywiście, można je pić przed imprezą, a także w jej trakcie, nie wchodzą w żadne reakcje z alkoholem, natomiast osłabiają późniejsze dolegliwości.

Leki na kaca, https://www.shutterstock.com/

Co pić przy kacu?

Przed, w trakcie picia oraz przy kacu najlepiej sprawdzi się woda, średnio- lub wysokozmineralizowana. Do tego świeże soki z cytrusów zawierające dużo witaminy C, a także różnego typu napoje izotoniczne (nie energetyczne!). Dobrze wypadają napoje z miodem (fruktoza) oraz imbirem, który łagodzi nudności. Pomocne w walce z tymi ostatnimi są zioła – przykładem rumianek i mięta. Na pewno nie powinno się pić napojów zawierających kofeinę – mowa o kawie, napojach energetycznych. Podobnie jak etanol przyspieszają akcję serca, a taka kumulacja może skutkować zaburzeniami rytmu pracy serca.

Kac – co jeść?

Na kaca poleca się – w trakcie picia – dania tłuste i pożywne, a także wszelki nabiał (zniweluje to braki wypłukiwanego wapnia). Już po sprawdzi się, chociażby rosół, kwaśne zupy (żurek, kapuśniak), jajecznica z pszennym pieczywem, a także produkty z dużą zawartością witaminy C, owoce, warzywa, ale też różnego rodzaju kiszonki. Nie powinno się spożywać ciężkostrawnych dań smażonych, dodatkowo obciążających wątrobę. Jeśli męczą nas wymioty, nudności, biegunka, powinniśmy w pierwszej kolejności nawodnić organizm, a dopiero potem coś przekąsić.

Artykuły

2023-12-11 10:47:44

Witaj, świecie!