Syrop z cebuli – przepis, działanie, właściwości

Syrop z cebuli – przepis, działanie, właściwości

Syrop z cebuli – właściwości

Cebula jest niezwykle zdrowa. Syrop z cebuli to znany od dawna naturalny lek o działaniu przeciwdrobnoustrojowym i przeciwzapalnym. W jego składzie są witaminy A, B, C i E, wiele minerałów, w tym selen, magnez, fosfor czy żelazo, a ponadto składniki, które świetnie sprawdzają się w roli prebiotyków, będąc pożywką dla „dobrych” bakterii – mowa o błonniku, inulinie i fruktozie. Syrop z cebuli zawiera związki siarki, w tym allicynę o silnym działaniu przeciwbakteryjnym, flawonoidy (kemferol, kwercetyna) o działaniu przeciwwirusowym i olejki eteryczne wykazujące właściwości przeciwgrzybicze, więc ochrona jest bardzo szeroka.

Syrop z cebuli – na co pomaga?

Syrop z cebuli można stosować zarówno profilaktycznie, jako środek pobudzający układ immunologiczny w czasie zwiększonej ekspozycji na wirusy i zakażenia bakteryjne, a także jako lek przy podrażnieniach gardła, stanach zapalnych górnych dróg oddechowych, chrypce czy katarze. Sprawdzi się również na kaszel – syrop z cebuli można pić zarówno na kaszel suchy (wtedy łagodzi podrażnienia), jak i kaszel mokry (rozrzedza zalegającą wydzielinę, działa wykrztuśnie – stąd lepiej nie pić go przed snem). To zdecydowanie najczęstszy sposób jego wykorzystania, mniej osób stosuje go natomiast również na kilka innych problemów zdrowotnych, przykładem obniżenie ciśnienia krwi, obniżenie poziomu cholesterolu i trójglicerydów, zmniejszenie ryzyka wystąpienia zakrzepów, ochrona wątroby, a nawet… redukcja blizn przy stosowaniu zewnętrznym.

Przepis na syrop z cebuli

Przepis na syrop z cebuli jest banalnie prosty. 2-3 cebule obiera się i drobniutko sieka (można też je zetrzeć, pokroić w plastry lub wydobyć z nich sok wyciskarką wolnoobrotową, co przyspiesza przygotowania), umieszcza porcję w szklanym pojemniczku, chociażby słoiku, koniecznie z przykryciem, a potem zasypuje dowolnym cukrem lub dodaje miód (obu składników po około 4 łyżki), układając oba składniki warstwami. Słoik następnie się zamyka i należy odczekać kilka godzin, najczęściej wystarczy między 3 a 5, aby cebula puściła soki. Gotowy syrop z cebuli zlewa się i umieszcza w lodówce, nie można go trzymać specjalnie długo, maksymalnie wytrzymuje dwa tygodnie, ale efekty finalne powinny się pojawić już po 5-7 dniach zażywania. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by do syropu z cebuli dodać inne składniki smakowe i prozdrowotne, przykładem czosnek, zioła (najczęściej to tymianek), sok z cytryny, imbir, goździki, kurkumę itp.

Przepis na syrop z cebuli, https://www.shutterstock.com/

Syrop z cebuli dla dzieci

Syrop z cebuli nadaje się dla dzieci powyżej 1 roku życia; u młodszych nie jest zalecany ze względu na duże ilości cukru. Mowa o syropie domowej roboty, bowiem ten apteczny zazwyczaj zawiera też alkohol i nie powinien być podawany dzieciom poniżej 6 roku życia.

Jak stosować syrop z cebuli?

Dawkowanie syropu z cebuli zależy, jak i w przypadku innych syropów, od wieku i masy ciała. Zakłada się, że dzieci wieku 1-6 lat powinny pić go dwa razy dziennie po łyżeczce, te w wieku 7-12 lat trzy razy dziennie po łyżeczce, z kolei osoby powyżej tego wieku trzy razy dziennie, ale już po łyżce tej „mikstury na kaszel”. Nieco inne dawkowanie może być zaznaczone na gotowym, aptecznym syropie z cebuli – tutaj trzeba się trzymać tego, co w ulotce. Syropem z cebuli można też posmarować okolice pod nosem, co uaktywnia działania przeciwdrobnoustrojowe i skraca czas trwania kataru, przede wszystkim u dzieci.

Zdarza się, że osoby z wrażliwym układem pokarmowym źle tolerują syrop z surowej cebuli, w takiej sytuacji można go wykonać z przegotowanych warzyw, wystudzonych, zasypanych cukrem/miodem, potem przecedzonych. Syrop z cebuli może też prowadzić do nadmiernych gazów, zwiększonej aktywności jelit, niektórym osobom przeszkadza również charakterystyczny silny zapach z ust, ten ostatni można jednak ograniczyć, dodając sok z cytryny lub popijając syrop wodą z cytryną. Z racji możliwych reakcji z lekami obniżającymi ciśnienie i przeciwzakrzepowymi lepiej skonsultować jego zażywanie z lekarzem, nie zaleca się go ponadto dla matek karmiących – zmieni smak mleka, a u dziecka może prowadzić do wzdęć i kolek.

Artykuły